Rövid összefoglalás a keresőoptimalizálás, vagyis SEO történetéről

A SEO része az online marketingnek, vagyis keresőoptimalizálás történetet az 1991-es években kezdődött, amikor is az internetezés sokkal elterjedtebbé kezdett válni és már nem csak bizonyos intézmények kiváltsága volt, hanem az egyszerű otthonokba hozzáférhetővé kezdett válni. Eleinte ugyan kezdetleges, úgy nevezett betárcsázós internet kapcsolat révén, mely bizony elég lassú volt az online marketing kezdeti szakaszaiban.

seo keresőoptimalizálás seo keresőoptimalizálás online marketing

Ahogy az internet egyre több ember számára elérhetővé vált, minél inkább elterjedt, egyszerűsödött az elérhetősége is, és ezáltal mérhetetlen információ zúdult és nyílt meg az emberek előtt, legyen az keresőoptimalizálás, tudomány, politika, műveltség, mondhatni, hogy az ez előtti időszakban az információk mértékét tekintve szinte homályban éltünk, és azáltal, hogy mindez sokkal elérhetőbbé vált a mindennapok embere számára is, mindez átváltott az információ korára!

Az internet világa egyedi, páratlan és különleges világnak tekinthető sok szempontból. És nagyon jó, hogy megállapítható, hogy az internetet vezérlő elvek alapján segítő szándékkal is bír, hisz temérdek ingyenesen letölthető szoftver, és információhoz férhetünk hozzá, ezzel szabad utat engedve a z információ áramlásának. Természetesen az információk szabad hozzáférhetőségével egy időben, megjelent az a probléma is, hogy a fellelhető tartalmak milyen minőséggel bírnak.

Az említett probléma mikéntje abban állt, hogy a kezdetleges algoritmusok, melyeket eleinte alkalmaztak a keresőprogramok természetes találati listájának kialakításához, könnyedén manipulálhatók voltak a keresőoptimalizálás módszereinek alkalamzásával, melyek kijátszásához, sok esetben anyagi érdekek is fűződtek, természetesen ezen érdekek, elsősorban nem az internetezők érdekeit szolgálta.

A megtévesztés módszere a szerint zajlott, hogy a tartalomhoz kevésbé fűződő, viszont roppant mód csalogató kulcsszavakat használtak a haszonleső oldalak, az általuk használt szövegrészekben, mindezt azért, hogy jobb helyre sorolja őket a találati lista. Ennek a problémának az orvoslására állt össze két fiatal, aki lényegében a Google-t is megalkotta. Ez a két ifjú Sergey Brin és Larry Page, standfordi diákok voltak, akik kidolgozták a PageRank módszert, mely már a kulcsszavas megfigyelésen túl arra is kiterjedt, hogy a weboldal által közölt tartalom minőségét is figyelje és a találati listában ennek megfelelően rangsoroljon.

Tehát, hogy a tartalom minőségileg is kapcsolódik e az adott kulcsszóhoz. Valamint ők voltak azok, akik kiszűrték még azt a problémát is, hogy a keresőprogramok bizonyos esetben a reklámozók érdekeit képviselik, mely sok esetben tartalom minőségi romlásához vezetett. Sokak véleménye szerint a keresőoptimalizálás, vagyis SEO alapjait a két diáknak köszönhetjük.

Egy azonban biztos, hogy kb. a 2000- es években, amikor már a Google, mint egyeduralkodó kereső oldallá vált, akkor már ezeknek az irányadó elveknek az algoritmusaival dolgozott keresései alatt. Az már más kérdés, hogy ezek az algoritmusok még mindig könnyedén kijátszhatók voltak, hatásuk még nem volt nagymértékben érezhető, mivel még mindig jelen volt az úgynevezett linkvadászat, vagyis a visszamutató linkekkel való játék, melyek tulajdonképpen az algoritmusok lényegét képezték.

Aztán 2003-tól a Google elkezdte alkalmazni az internetet használók közt a kulcsszavakkal való visszaélésekre a szankcionálást, melynek hatása hamarosan érezhetővé is vált, melynek következtében 2005-re jutott el oda, hogy más kereső rendszerekkel karöltve harcolt, a visszamutató linkekkel való visszaéléssel szemben, ennek eredményeként fejlesztette ki a Google Analytics programot. 

A Microsoft Bing nevű kereső programja 2009-ben robbant be a köztudatba, mely nagymértékben megingatta a Google addigi pozícióját. A Bing kereső programja némileg eltért a Google-től, de egyeduralkodói pozíciójától végül azonban nem tudta megfosztani.

Keresőoptimalizálás Budapest

Mindezek eredményeként az elkövetkezendő években a Google számos felhasználó barát fejlesztést eszközölt az algoritmusaiban, minek hatása abban volt érezhető, hogy a kereső programok jelentősége még inkább tovább szélesedett, ezáltal a weblapfejlesztők, vagy blog üzemeltetők, közösségi oldalak és média szakértők is még inkább elmélyedtek a SEO, azaz keresőoptimalizálás Budapest tudományába.

Azonban itt említeném, meg, hogy a visszaélésre mindig van lehetőség, mely ellen a Google kitartóan harcol, és tarja a lépést, és még talán azt is megkockáztatom, hogy lépés előnyben is van, mely nem meglepő, hisz szerverparkja egy egész szigetnyi területet foglal el, melynek áramellátását saját erőmű szolgáltatja.

Partner:

Aba autóbérlés

autóbérlés